neděle 13. března 2016

Galetky z červené řepy



Zima se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Paprsky sluníčka začínají přes den ohřívat zem. A sem tam zavříská i nějaký ptáček. Jen je škoda, že se toho všeho moc nenabažím při celém dni v kanceláři s poctivě zataženými žaluziemi. No, aspoň už mám šanci se jednou týdně dostat domů ještě za světla.. Brzy tu bude jaro a i přes to, že dnešní supermarkety nabídnou jakékoliv ovoce v jakoukoliv roční dobu, to místní už pomalu dochází. Je tedy potřeba využít trvanlivější kousky a světe div se, dnes nepečeme z ovoce, ale ze zeleniny. Představuji galetky z červené řepy. Jednoduchý recept pro začátečníky, který uspokojí mlsný jazýček.

Galetky jsem chytala pro návštěvu kamarádů na večer společenských her a měly opravdu úspěch. Co se nesnědlo večer, dorazili jsme na snídani. Když nepočítáme čas na vaření řepy, jedná se o opravdu rychlé a i levné pečivo. Zároveň je to něco netradičního, co zaujme. Na párty nebo na víkendovou snídani se hodí dokonale :-)

INGREDIENCE:
  • 500g listového těsta
  • 60g másla
  • 6ks menší červené řepy
  • cukr moučka (dle potřeby)
POSTUP:
  • Řepu dáme do kastrůlku, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a vaříme cca 2 hodiny. Řepa by měla být měkká, když do ni píchnete vidličkou. Průběžně kontrolujeme množství vody, jinak ponecháme vlastnímu osudu.
  • Z hotové řepy slijeme vodu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké kolečka.
  • Troubu zapneme na 200 stupňů a necháme nahřívat.
  • Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
  • Listové těsto vyválíme do tenka a skleničkou z něj vykrájíme kolečka.
  • Kolečka z listového těsta dáme na plech a párkrát propíchneme vidličkou. Na kolečka z těsta naskládáme kolečka řepy.
  • V malém hrnci nebo v mističce v mirkovlnce rozehřejeme máslo a potřeme jím povrch galetek. 
  • Galetky nakonec hojně pocukrujeme moučkovým cukrem (opravdu se toho nebojte).
  • Pečeme asi  30 minut nebo dokud nezačne řepa karamelizovat. V polovině pečení ještě jednou potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat