Zima se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Paprsky sluníčka začínají přes den ohřívat zem. A sem tam zavříská i nějaký ptáček. Jen je škoda, že se toho všeho moc nenabažím při celém dni v kanceláři s poctivě zataženými žaluziemi. No, aspoň už mám šanci se jednou týdně dostat domů ještě za světla.. Brzy tu bude jaro a i přes to, že dnešní supermarkety nabídnou jakékoliv ovoce v jakoukoliv roční dobu, to místní už pomalu dochází. Je tedy potřeba využít trvanlivější kousky a světe div se, dnes nepečeme z ovoce, ale ze zeleniny. Představuji galetky z červené řepy. Jednoduchý recept pro začátečníky, který uspokojí mlsný jazýček.
Galetky jsem chytala pro návštěvu kamarádů na večer společenských her a měly opravdu úspěch. Co se nesnědlo večer, dorazili jsme na snídani. Když nepočítáme čas na vaření řepy, jedná se o opravdu rychlé a i levné pečivo. Zároveň je to něco netradičního, co zaujme. Na párty nebo na víkendovou snídani se hodí dokonale :-)
INGREDIENCE:
- 500g listového těsta
- 60g másla
- 6ks menší červené řepy
- cukr moučka (dle potřeby)
- Řepu dáme do kastrůlku, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a vaříme cca 2 hodiny. Řepa by měla být měkká, když do ni píchnete vidličkou. Průběžně kontrolujeme množství vody, jinak ponecháme vlastnímu osudu.
- Z hotové řepy slijeme vodu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké kolečka.
- Troubu zapneme na 200 stupňů a necháme nahřívat.
- Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
- Listové těsto vyválíme do tenka a skleničkou z něj vykrájíme kolečka.
- Kolečka z listového těsta dáme na plech a párkrát propíchneme vidličkou. Na kolečka z těsta naskládáme kolečka řepy.
- V malém hrnci nebo v mističce v mirkovlnce rozehřejeme máslo a potřeme jím povrch galetek.
- Galetky nakonec hojně pocukrujeme moučkovým cukrem (opravdu se toho nebojte).
- Pečeme asi 30 minut nebo dokud nezačne řepa karamelizovat. V polovině pečení ještě jednou potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat